Stichting OZO Projecten Contact Email Doneren

Stichting Onderlinge Zorg Oekraïne, Oost Voorgors 79, 3241 KD Middelharnis
Werkbezoek 46

Van:2015-01-14
Tot:2015-01-24
Medewerkers:Herman van Wezel, Albert van Holten, Michel Koppenaal
Gasten:-
Vervoer:Bus met aanhangwagenDonderdag 22, Vrijdag 23 en Zaterdag 24 januari; De laatste dag is aangebroken, waarop nog een aantal zaken gedaan moeten worden. Zoals altijd een race tegen de klok.
Voor de continuïteit van onze projecten hebben we naast directeur Hidi Jenö, een nieuwe medewerker aangenomen. Als Jenö om wat voor reden zijn werk niet kan verrichten, zal deze medewerker zijn zaken waarnemen. Op korte termijn zal deze medewerker ook de boerderij gaan managen.
Daarna hebben we een kort werkoverleg gehad met de medewerkers van Rehoboth.
Het volgende dat nog open stond op de agenda, was een bezoek aan het brandweerproject. Enkele, voor Nederland overbodige, pilonnen werden met grote dankbaarheid in ontvangst genomen door de commandant van de brandweerkazerne. Voor andere kazernes in de regio zijn slangen, spuitstukken en verdeelstukken meegenomen, die op een later tijdstip zullen worden overhandigd.
Naar aanleiding van een oproep in het OC (december 2014) om kaarten te sturen naar de zieke, oud medewerkster Hidi Erzsike, overhandigden we haar de binnengekomen kaarten. Ze was zichtbaar ontroerd door de aandacht uit Holland.
Na afscheid genomen te hebben van iedereen, reden we richting de grens waar we in 1,5 uur overheen waren. We vervolgden onze weg over zeer slechte binnenwegen naar Sárospatak, om de daar achtergelaten aanhangwagen op te halen. Vanuit Sárospatak vervolgden we onze terugreis naar Holland. Ondanks de mist, regen en sneeuw arriveerden we na een voorspoedige reis veilig in Middelharnis, waar we de reis afsloten met het lezen van Psalm 146 en dankgebed.
Zaterdagmorgen vroeg uit de veren, om de kar en de gesponsorde bus van De Branding B.V. te Ouddorp, schoon te maken en weg te brengen.
We mogen terugzien op een druk, maar vruchtbaar werkbezoek.

Woensdag 21 januari; Vandaag een mistige en druilerige dag. We begonnen met een bezoek aan het farmproject. Het is winter en er was dus weinig activiteit te bespeuren. In het najaar van het vorige jaar is de mais van het land gehaald. Op de farm is er daarom een flinke droogunit gebouwd om de mais te kunnen drogen. We hebben heel de farm gecontroleerd. Verder hebben we deze dag ruim aandacht gegeven aan het project hulp Algemeen. Veel informatie die Jenö in de afgelopen maanden heeft binnen gekregen is besproken en doorgenomen. Daarnaast hebben we verschillende adressen uit het voedselproject bezocht. Tijdens het vorige transport hebben we een zeer arm gezin bezocht, dat onder zeer erbarmelijke omstandigheden woonde. Een jonge moeder en vader met 5 kinderen, nu inmiddels 6, allemaal onder de 10 jaar. Onze medewerkster die de voedselpakketten bezorgt, heeft bij haar sterk erop aangedrongen om het huis schoon te maken. Maar het huis was echter nog even vuil als de vorige keer. Om enige verlichting in haar schoonmaakwerkzaamheden te bieden, hebben we vandaag een eenvoudig wasmachine gekocht en een doos met waspoeder en haar op het hart gedrukt om echt schoon te gaan maken en zoveel mogelijk aandacht te schenken aan de hygiëne. Veel ziekten en problemen ontstaan door simpel de eenvoudigste dingen te negeren. Hopelijk helpt deze wasmachine haar om in ieder geval de kleding schoon te maken, zodat iedereen er weer redelijk schoon bijloopt. De vrouw was dankbaar voor deze nieuwe aanwinst, die zij zelf niet kan bekostigen. Haar man werkt 7 dagen per week voor een karig loon. De kinderen vermaakten zich met de kartonnen verpakking en een zak met meegebrachte knuffels. In de avond met Dr. David Pandy Szekeres hebben we onze projecten doorgenomen. Deze man heeft een uitstekend zicht op de Hongaarse en Oekraïense situatie. We hebben veel aan deze sympathieke man te danken. Voor we het door hadden was het weer tijd om in ons kantoortje de dag te evalueren en plannen te maken voor morgen. Welterusten! Morgen de laatste dag in Nagydobrony!!

Dinsdag 20 januari; Gisteravond laat kwam onze kennis uit Hongarije, een deel van deel van de inhoud van de kar brengen. Vanmorgen vroeg moest dit worden gelost. Vele handen maken dan licht werk. Nog voor het ontbijt lag alles in het magazijn. Na het ontbijt hebben we de nieuwe accu’s in een scootmobiel gemonteerd. De eigenaresse, Erszike was ongelofelijk blij: ze was weer mobiel!!
Een van de bewoners heeft een stoma. Het materiaal dat we krijgen is vaak niet compleet. De man is de hele dag aan het sorteren geweest wat allemaal bij elkaar past. De rest van de morgen bereidden we ons voor op de vergadering met de kerkenraad. In de middag hebben we de bisschop en de scriba van het district ontmoet. Ze kregen een rondleiding door verzorgingshuis Rehoboth. Sympathieke mensen die aandacht hadden voor de bewoners. Om 17.00 uur moesten we ons haasten om op tijd op de vergadering met het presbyterium (kerkenraad) te zijn. We hadden een constructieve ontmoeting. Na een half uur viel het licht uit. Geen probleem, een aantal mobieltjes met een zaklamp gaf tijdelijk de oplossing. Door de vele vragen was deze vergadering pas om 21.45 afgelopen. Door deze vergadering zaten we pas om 22.30 uur aan de avondmaaltijd! Nog even Skypen met het thuisfront en dan is het weer bedtijd. Welterusten!

Maandag 19 januari; Vandaag stond Járok op het programma. Het was een regenachtige dag. Het leek wel of alles nog triester was dan anders. Grauwe gebouwen, verveloze huizen. Oude auto`s, leed, armoede enz. Waar moet het heen met Oekraïne? Gisteren vertelde iemand ons dat Oekraïne totaal geen perspectieven heeft voor de toekomst. Toch werden we blij toen we aankwamen bij het schoolproject in het bergdorpje Járok. Recent is de nieuwe cv kachel (hout- gestookt) in werking gezet. Alle lokalen heerlijk verwarmd. Resultaat : dankbare kinderen en leerkrachten! Hartelijk dank aan de donateurs in Holland maar bovenal God die dit mogelijk heeft gemaakt. De dakgoten van de kleuterschool in Járok waren aangebracht, nadat in een eerder project het hele dak werd vernieuwd. We hebben heel het project gecontroleerd en een gesprek gehad met de directeur van de school. Uiteraard veel foto`s en video gemaakt.

Daarna hebben we hulpadressen bezocht. Middels ons project Hulp Algemeen worden deze mensen geholpen met een voedselpakket en andere zaken die nodig zijn. Er was een nieuw adres bij. Het was voor ons niet moeilijk om hier een beslissing te nemen. Hier was onmiddellijke hulp nodig! Bij een groot gezin in Járok hebben we extra dekens en kleding gebracht. Deze dekens, gebreid door mevrouw Schaaf uit Dirksland kregen een goede bestemming. Wat is er nog veel armoede en wat is er nog veel hulp nodig. In de namiddag een bezoek gebracht aan Ungvár. We daar nog verschillende zaken afhandelden.

De avond werd gevuld met gesprekken met enkele personen. Daarna is het weer bedtijd. Moe maar voldaan gaan we naar bed.

Zondag 18 januari; Vandaag zijn we naar de kerk geweest in Nagydobrony. We mochten de gemeente toespreken. We brachten de groeten over van onze Hollandse donateurs en bemoedigden hen. Vandaag de dag is het is een moeilijke tijd in Oekraïne. Hierbij enkele woorden uit de speech:
“Aan het begin van het nieuwe jaar 2015 willen wij u hartelijk begroeten. Wij wensen u Gods zegen toe voor dit nieuwe jaar, waarin we hopen dat er rust komt in Oekraïne en dat het u persoonlijk goed mag gaan. De onrust in de wereld geeft grote zorgen, maar de Heere heeft beloofd dat er rust overblijft voor het volk van God. Laten we als christenen hierop vertrouwen en geloven dat God alles in Zijn hand houdt. Zijn toekomst is vast en zeker!”

Na de kerkdienst hebben we verschillende mensen gesproken. Wat fijn om weer oude bekenden te ontmoeten! Daarna werden we bemoedigd door Ds Horkay, die in het kort de preek in het Engels voor ons vertaalde. Daarna een gesprek met Jenö, want veel onderwerpen moeten worden besproken in de relatief korte tijd die we in Oekraïne verblijven. Ook is het programma voor morgen doorgesproken. De rest van de dag brachten we door in Rehoboth. Tijd voor ons zelf en een Skype gesprek met het thuisfront..... jó éjszakát!

Zaterdag 17 januari; Vandaag is de dooi flink doorgezet. De temperatuur lag ruim 5 graden boven nul. Bijna alle sneeuw is nu verdwenen.
Na het ontbijt hebben we een begin gemaakt met het doornemen van de projecten en de vragen behandeld die directeur Hidi Jenö had. Daarna hebben we een speech opgesteld, in het Engels weliswaar, omdat we morgen in de kerk de gemeente willen begroeten namens de Hollandse donateurs.

In de middag bezochten we het project Polikliniek in Nagydobrony. Dit gebouw is in de laatste dagen van 2014 afgerond qua renovatie aan de binnenzijde. Een compliment aan het bouwteam! Wat is dat geweldig opgeknapt! De foto’s laten een impressie zien van het resultaat. De tandarts die ons rondleidde was zichtbaar in zijn nopjes met deze metamorfose.
Bij oudpredikant Horkay brachten we de laatste uren van de middag door om een aantal zaken met hem te bespreken. Na afloop genoten we nog even van zijn ongeevenaarde muzikaliteit. De man bespeelt werkelijk ieder instrument, een genot om naar te luisteren.
Het avondeten, in het hongaars vacsora, nutigden we bij de familie Hidi. Even een moment van ontspanning.
Terug in verzorgingshuis Rehoboth inventariseerden we een aantal zaken van klein onderhoud, die onderhanden genomen moeten worden. Morgen zondag,…..dank God voor deze rustdag!

Vrijdag 16 januari; We werden om 9.30 verwend met een heerlijk ontbijtje, waarna we spoedig de eerste werkzaamheden onder handen namen. Van de watermachine van het verzorginghuis, die van het ondrinkbare grondwater fris en drinkbaar kraanwater maakt, moest een deel van de electronica vervangen worden. Michel soldeerde de nieuwe relais in de schakelkast. Om 12.30 uur kon er weer gedronken en gewassen worden. Ondertussen nam Herman samen met Jenö de diverse dossiers door. Hoofdzuster Gizike die per 1 januari afscheid nam is inmiddels opgevolgd door Erika. Zij heeft zich al geïnstalleerd en is nu druk bezig om zich de taken van een hoofdzuster eigen te maken. Naar het zich laat aanzien hebben we een prima vervangster in haar gevonden die haar werkzaamheden serieus oppakt. De rest van de dag werd gevuld met de eerste vergadering van dit werkbezoek.

Woensdagavond 14 januari; Werkbezoek 46 naar Oekraïne starten we met het lezen van Psalm 23, waarin staat dat de Here onze Herder en Leidsman is. Nadat we met elkaar gebeden hebben om een behouden reis en afscheid genomen hebben van onze families en andere bestuursleden, vertrokken we, met de fantastische bus van installatiebedrijf de Branding uit Ouddorp, richting Nagydobrony in Oekraïne. Wat het weer betreft hebben we een formidabele reis gehad: Droog, koud en zonnig winterweer en zonder gladheid. Om 21.30 arriveerden we bij onze helpers in Hongarije die, in verband met de nog steeds aanhoudende grensmoeilijkheden, onze vracht met humanitaire goederen in Oekraïne zullen brengen. Na een lange reis van ruim 1800 km kwamen we om 02.30 uur aan bij verzorgingshuis Rehoboth waar we hartelijk verwelkomd werden door de nachtploeg. Na het uitladen van de bus konden we eindelijk ons bed in voor nog een paar uren slaap.


Copyright © 2011 | Sitemap | Webdesign & development by St. OZO | Sponsored by XSARUS
Foto's werkbezoek 64, van 4 mei t/m 13 mei 2022.
Recente nieuwsberichten

Neem contact met ons op