Stichting OZO Projecten Contact Email Doneren

Stichting Onderlinge Zorg Oekraïne, Oost Voorgors 79, 3241 KD Middelharnis
Jaargang 2005 Nr. 2

Van de voorzitter

In de vorige O.C. werd reeds melding gemaakt van het vijfjarig bestaan van ons aller Stichting OZO. De terminologie 'ons aller' is van wezenlijk belang. Want St. OZO kan dan wel bestaan uit zeer gemotiveerde Hollandse en Oekraïense medewerkers, maar tenslotte kan zij haar humanitaire doelstellingen slechts verwezenlijken bij de gratie van haar achterban. Dat doet ú door het werk van St. OZO onbaatzuchtig te steunen door uw giften en allerlei andere manieren van medeleven. Dat doen wíj, door met inzet van onze broze, menselijke krachten daadwerkelijk proberen de allerarmste woon- en leefsituaties in Oekraïne te beoordelen en de beste oplossing te zoeken voor de vaak trieste omstandigheden die voortkomen uit pure armoede. Deze werkwijze is ontegenzeggelijk door God gezegend. Daar zijn we ons van bewust. En ook dát is een zegen.
We herinneren ons de dankbare blik in de ogen, bij het aanbieden van een voedselpakket. De vreugde om een Bijbel, een rolstoel of kachelhout. Of die opmerking van een mevrouw van 92 jaar: dit is voor het eerst sinds heel veel jaren dat er iemand aandacht aan mij besteedt…..! Naast vreugde was er ook verdriet. Verslagen stonden we een half jaar geleden bij een man wiens been langzaam wegteerde en geen medische hulp wenste. Vorig jaar werden we geconfronteerd met een invalide meisje, reeds jarenlang aan bed gekluisterd door een verkeerde medische behandeling, liggend op een vies bed in een al even vies kamertje, met open wonden van het doorliggen. Ze zijn beiden overleden.
Zo ging het in de jaren die voorbij zijn, zo zal het gaan in de toekomende jaren. Maar we zijn wel doordrongen van de Bijbelse opdracht: En vergeet de weldadigheid en de mededeelzaamheid niet, want aan zodanige offerande heeft God een welbehagen (Hebreeën 13 vers 16)!

Teun Bakker

Gratis nieuwe laptop

Dat St. OZO niet alleen gesponsord wordt met geld maar ook met andere middelen bleek laatst weer eens uit de schenking van een splinternieuwe laptop door dhr. D. Markwat van IC Automatisering te Dirksland.

Het werven van donateurs gebeurt bij St. OZO door persoonlijke benadering, waarbij de commerciële medewerker, Jaap Koppenaal, de mensen thuis informeert met behulp van een presentatiemap. Omdat het aanpassen van de presentatiemap veel tijd in beslag neemt en ook de nodige kosten met zich meebrengt, is bij de medewerkers het idee ontstaan om de presentatie digitaal te maken, zodat tijd en geld bespaard kan worden.

Om dit te verwezenlijken is een laptop natuurlijk het aangewezen hulpmiddel. De laptop kan tijdens de sponsorbezoeken worden meegenomen, zodat mensen kunnen worden geïnformeerd middels een digitale presentatie. Ook voor de werkbezoeken naar Oekraïne zal de laptop een onmisbaar stukje techniek worden, omdat St. OZO ook in Oekraïne zoveel mogelijk gegevens, zoals foto's, verslagen, notulen, informatie, enz., digitaal wil opslaan.

Maar.... aan zo'n laptop hangt wel een prijskaartje! Er werd een afspraak gemaakt met dhr. Markwat en na een goed gesprek wist hij wat voor St. OZO de juiste laptop zou moeten zijn en hij zou hier zo snel mogelijk op terugkomen. En snel was het zeker, want de volgende dag belde dhr. Markwat met de mededeling dat er een gloednieuwe laptop klaar stond en de kosten:……..€ 0,00!

St. OZO is IC Automatisering te Dirksland erg dankbaar en wil langs deze weg dhr. Markwat vriendelijk bedanken voor deze mooie gift!

Oekraïne nieuws

Naar aanleiding van het laatst gehouden telefoongesprek met onze Oekraïense medewerker kunnen we u berichten dat de projecten een goede voortgang hebben. Het voedselproject staat vanwege de landelijke pensioenverhoging momenteel op een lager pitje, maar de vele adressen worden nauwlettend in het oog gehouden. Het is absoluut niet zo dat de reeds jarenlang woekerende armoede ineens voorbij is. Wél zijn een aantal ouderen beter in staat voor hun kostje te zorgen. Anderen, die nooit in aanmerking kwamen voor een pensioen óf zij die een heel klein pensioen krijgen zijn er nauwelijks op vooruit gegaan. Hieruit valt af te lezen dat deze 'verkiezingsstunt' er een is van absolute willekeur. Geen structurele verhoging voor iedereen, maar een willekeurige maatregel om de gunst van kiezers voor zich te winnen. Met de overigens bekende afloop voor de later weggestemde president.
De bijdrage voor het kleuterschooltje blijft voorlopig onveranderd. Het lukt de schoolleiding om de school draaiende te houden. Mocht hierin verandering komen zullen we naar omstandigheden handelend optreden. De afbouw van het verzorgingshuis verloopt voorspoedig. Momenteel wordt de watervoorziening aangesloten.
De kamers zijn nagenoeg klaar en de keuken wordt ingericht. Graag plaatsen we in dit artikel nog de opmerking dat, hoewel de Oekraïense politiek groen licht gegeven heeft voor het bestaan van 'Rehoboth', de instelling gefinancierd zal worden door St. OZO zo lang als dat nodig is. Wel zullen er plannen worden uitgevoerd, zoals gewasopbrengsten, die moeten helpen om de exploitatie van het huis te dragen.
Ook zullen toekomstige bewoners voor opname in 'Rehoboth' zelf meebetalen, als blijkt dat zij uit verkoop van eigen bezittingen (huis, grond, e.d.) gelden verworven hebben. Uiteraard zal dit beoordeeld worden naar ieders vermogen. Maar in eerste instantie is St. OZO volledig verantwoordelijk voor het financiële reilen en zeilen van de instelling. Of het gebouw nu bijna klaar is? We zijn net zo nieuwsgierig als u en we hopen u na het aanstaande werkbezoek van eind september weer meer te kunnen berichten!

Ouddorpse inzet voor Oekraïne

In het afgelopen winterseizoen waren de verenigingen van de Hersteld Hervormde Gemeente te Ouddorp actief en enthousiast bezig om door diverse activiteiten geld in te zamelen voor het project Verzorgingshuis van St. OZO. Jl. 15 april was de slotavond. Op deze avond was er d.m.v. een fotopresentatie een terugblik op de activiteiten. Ook werd de videopresentatie over het werk in Oekraïne vertoond. Tenslotte werd door enkele jongeren de opbrengst bekend ge-maakt: € 8500,-!! Het spreekt vanzelf dat alle OZO medewerkers én onze Oekraïense ouderen heel blij zijn met deze fantastische opbrengst. Jongeren en ouderen: heel hartelijk dank!

Zeer geslaagd WWZ concert

Op 21 mei werd er in de Grote Kerk te Middelharnis een door St. WWZ concerten georganiseerde koor- en samenzangavond gehouden ten bate van St. OZO. Mannenkoor 'Jeduthun' uit Amersfoort en Jongerenkoor 'Jigdaljahu' uit Barendrecht zongen diverse prachtige liederen en ds. J.W. van Estrik uit Goedereede sprak een appèlwoord. De totale opbrengst van deze druk bezochte avond was € 2500,- ! Opnieuw organiseerde St. WWZ een prachtige muzikale avond en we zijn blij met de fantastische opbrengst. Daan Schot en medewerkers: weer heel hartelijk bedankt voor jullie inzet!

Wol (-resten) gevraagd!

Heeft u ook op zolder al zo lang die doos wol staan? Telkens bij de grote schoonmaak pakt u de doos op, en zet hem weer terug. U doet er eigenlijk niets mee, maar het is toch jammer om weg te gooien! Wees blij dat u deze oproep leest. U kunt nu uw wol inleveren voor een goed doel! Enkele dames op Goeree-Overflakkee breien truien, mutsen, dekens en shawls voor de allerarmsten in Oekraïne. U kunt deze inleveren bij fam. Koppenaal, Pr. Bernhardlaan 100, Middelharnis. Zegt het voort!


Copyright © 2011 | Sitemap | Webdesign & development by St. OZO | Sponsored by XSARUS
Foto's werkbezoek 69, van 7 februari t/m 16 februari 2024.
Recente nieuwsberichten

Neem contact met ons op